Ropemaker Place, London

By virtue of their size, large corporations face a spatial problem of creating a unified community and leveraging their considerable knowledge sharing potential. Macquarie, an Australian financial services company, took a radical approach to connecting its separate divisions with its new London headquarters. Having been fragmented in different buildings, Macquarie leased a new building. Stacked floors in office buildings present an innate barrier to business connectivity. In an effort to facilitate a clear and open connection between the corporate divisions, they carve out a new vertical opening in the form of an Atrium. Working between the existing structural steel bays, a six-story organically shaped volume was created. Planned along desire lines connecting the different functions, a new continuous staircase traverses the Atrium and has become the visible banner of connectivity. To stress its importance in connectivity, the stair was painted red, with LED lights illuminating the treads. Clive Wilkinson Architects.

Via OpenBuildings.com

Advertisements
Leave a comment

6 Comments

  1. That is so cool!!

    //Juni

    Reply
  2. great post! good architecture makes working/studying so much more effective.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: